Gedwongen thuis? Dat biedt kansen !!

Het leven is doorgaans hectisch, er moet gewerkt worden, er zijn sociale contacten te onderhouden, sporten, wisselende schooltijden, huiswerk etc. etc. Bij tijd en wijle leeft het gezin soms dagen, zo niet weken, langs elkaar heen. De momenten van samenzijn en aandacht voor elkaar zijn spaarzaam. Wij zijn naast ons ren en vliegwerk ook behoeftig aan eigen tijd, even lekker lang in bad, of de gedachten laten opgaan in een computergame, de accu opladen. Erg begrijpelijk en tevens noodzakelijk! Maar wanneer is er dan tijd voor elkaar?

Door de waan van alledag worden speciale momenten gedegradeerd tot momentopnames, dit omdat je weer verder moet, er wordt weer een beroep op je gedaan. Hoe jammer is dat? Hoeveel leuke of bijzondere momenten zijn we eigenlijk alweer vergeten? Stilstaan en nagenieten is er niet altijd meer bij. Geen tijd voor, naar de achtergrond gedrukt. En dat terwijl wij tegelijkertijd erg goed zijn met het verkondigen dat het gezin op nummer 1 staat.

Toen was geluk …

Momenteel is er weinig te ondernemen, we zijn op onszelf aangewezen, voornamelijk thuis en (niet te) dicht op elkaar… YESS het gezin kan nu eindelijk op nummer 1 staan! maar … hoe dan? Weten we nog wel hoe dat moet? In ieder geval is het goed om regelmatig wat nieuw leven in het gezin te blazen.

Na vierkante ogen te hebben gekregen van de verschillende beeldschermen en het huis nu dan toch echt opgeruimd en fris is wordt het wellicht tijd om zolder eens op te gaan. Op zoek naar nostalgie, en gedeelde herinneringen, deze zorgen namelijk voor – “oohja weet je nog” momenten en daarmee voor verbinding. Een mooie gelegenheid om momenten opnieuw te beleven, dit aan de hand van bijvoorbeeld foto’s en bewaarde voorwerpen of knutselwerkjes. Roept een foto gezamenlijk plezier op? Of een veilig gevoel? Haal die foto dan uit de doos en hang hem daar waar iedereen hem kan zien.

Van toen naar nu

Nostalgie stemt positief, want vroeger was toch alles beter? Wat is dan die beleving? Zijn vergane gewoonten in ere te herstellen? Wat is daarvoor nodig? Wellicht een idee om het hier eens met elkaar over te hebben. Hierop voortbordurend biedt het thuiszitten de ruimte om met elkaar in gesprek te geraken. Maak irritaties of onduidelijkheden maar bespreekbaar! dit wel op een daarvoor geschikt en ontspannen moment, dat werkt vaak het best. Een spelvorm, chips en wat drinken doet daarbij wonderen. Zorg er wel voor dat er afgesproken wordt dat er niet veroordelend gereageerd wordt en dat de activiteit bedoelt is om elkaar te leren begrijpen en waar nodig te helpen. Wil iemand niet? Ook goed! Sluit af met een complimenten ronde. Heb aandacht voor elkaar! Dat kan ook gerealiseerd worden door iemand te laten vertellen en uitleggen wat hem nou zo enthousiast maakt voor het spelen van een game. Ga er eens bijzitten en speel het spel samen, dit zal in de toekomst zijn vruchten afwerpen!

De toekomst in

Als straks de hectiek weer aanwakkert en iedereen in het gezin weer druk is met de eigen verantwoordelijkheden, dan zorgen gezamenlijke uitdagingen voor houvast. Houvast binnen de gezinscohesie. Doelen kunnen gezamenlijke doelen zijn om te bereiken maar ook individueel zijn leuke afspraken te maken. Een voorbeeld kan zijn dat elk gezinslid een eigen doel heeft om aan te werken over een – x- periode. Dit kan op een centrale plaats bijgehouden worden op een vel papier in de keuken. Elk gezinslid mag vervolgens de anderen aanspreken en beoordelen op het wel/niet voldaan hebben. Houd de doelen haalbaar en zorg ervoor dat iedereen zich er in kan vinden. Een te winnen beloning zorgt voor de nodige motivatie.

Met elkaar een gezinsbucketlist opstellen kan ook saamhorig werken, zet elkaars wensen op een rij en stel familiedromen op. Maak een (jaar)planning zodat een aantal gezinsactiviteiten gewaarborgd zijn, vermeld zo nodig hoe de wensen en dromen te behalen zijn.

De Coronacrisis zorgt voor veel beperkingen maar biedt ook de gelegenheid om het familieleven te herontdekken of een positieve boost te geven.